Doughty has designs on Pitlochry theatre
Tuesday, 22 August 2023
doughty‘The finished project is an intimate and atmospheric space’
UK - When Audio Light Systems was contracted as specialist theatre systems installation contractors, to deliver The Studio at Pitlochry Festival Theatre, Doughty Engineering was the supplier of choice for the facility panels and production light boxes that the venue would need.
The Studio - a home for new expressive art, opened its doors earlier this summer - more than 40 years after it was originally planned. Although a smaller performance place was part of the original 1970’s design of the site at Port-Na-Craig, financial restrictions meant that this particular ambition could not be realised at the time. The dream remained, however, and the designated space was held (and used as a set store) until it became a reality.
Steve Aitchson, project engineer at Audio Light Systems said: “The space, whilst fairly small (seating 172 over two levels at full capacity), required a huge number of facility panels and production lighting boxes. We needed peace of mind that they were going to be good quality, robust items with a reliable process for delivery.”
Working to a specification from consultants, Theaterplan, Doughty initially supplied manufacturing drawings for client approvals, before producing the bespoke items that the space required. “Dan Phillips is always very helpful and accommodating, delivering the drawings and sorting labelling changes quickly. Doughty really are the experts and are always confident in suggesting improved designs for cost saving and functionality improvements, if they are identified”, said Steve.
The finished project is an intimate and atmospheric space - so immersive, in fact, that those sitting in the front row will have their feet on the stage itself. With removable seats it can be reconfigured too, making it an ideal venue for private events.
Steve concluded: “We have a very happy customer who is very pleased with the Doughty gear - and with the final result as a whole. After a four decade wait, their patience has paid off and we’re delighted that The Studio lives up to their long-awaited expectations.”

Latest Issue. . .